Volkskrant Magazine: ‘Misschien is het tijd voor een lesje seks’

Seksuele voorlichting aan pubers? Door de overdaad aan internetseks lacht menig kind z’n ouders al bij voorbaat uit. Het schoolproject Lentekriebels helpt opvoeders een handje.

Laatst bracht ik drie jongens met de auto naar een schooldiner. Twee van 9 jaar, onder wie mijn zoon, en eentje van 10. Ze maakten grapjes over piemels. Toen ik de radio aanzette, 3FM, om een einde te maken aan de piemelgrapjes, kwam er net een liedje voorbij: ‘Voor een klein beetje geld doet ze hele vieze dingen’ rapte Lil’Kleine (dankzij hem weten we ook dat ‘alle tieners ja zeggen tegen mdma’). Gedrie├źn zongen de jongens in mijn auto hem na: ‘Voor een beetje geld doet ze hele vieze dingen’ en toen ik vroeg of ze wel wisten wat er bedoeld werd met ‘hele vieze dingen’, antwoordden ze in koor: ja, natuurlijk. Seks.
Een paar dagen daarvoor hielp ik mee op een verjaardagsfeestje van een groepje keurige, ecologische kinderen, van wie eentje tot in detail een pornofilm navertelde: ‘En hij gaat met zijn piemel in haar kont heen en weer en hij zegt hmm hmm en zij zegt aaah aaah’. Alle kinderen lachten hard.

Vanaf dat moment dacht ik dat het misschien tijd werd voor wat seksuele voorlichting bij ons thuis. Maar een beetje in de war was ik ook. Mijn kinderen weten heus wel hoe ik er naakt uitzie, ze weten wat homoseksualiteit is, ze weten min of meer waar de kindertjes vandaan komen. Maar dit ging toch een stapje verder. Moest ik nu gaan uitleggen aan mijn kind van 9 dat een piemel wel in een kont van een vrouw kan, maar dat lang niet alle vrouwen daar zin in hebben? En dat geld betalen voor seks ook best een heikel punt is? Dat ik zelf niet eens precies weet hoe ik hierover denk?

Seks is overal in onze maatschappij. We mogen daar zelf soms als volwassenen nog niet helemaal aan gewend zijn, onze kinderen zijn het waarschijnlijk wel. De iPad wordt heus niet alleen gebruikt voor Minecraft, ieder kind weet hoe Google werkt.

Lees verder op Volkskrant.nl